Monday, May 3, 2010

Pasar Serawe, Kota Bharu, Kel.

Pasar Serawe.

setiap jumaat & sabtu.
di bandar kota bharu.
di perkarangan muzium negeri kelantan utk lebih jelas.

"Pasar Serawe" ini lebih kepada mempamer dan menjual barangan antik yang mempunyai nilai-nilai estetika dan tradisional masyarakat negara ini kepada masyarakat umum. Macam 'car-boot-sale' gitu..

mari kita lihat apa yg ada disini..


banner bagi menarik perhatian & melariskan jualan


inilah muzium negeri kelantan


dan antara barangan yg dipamer & utk dijual ialah ..

tepak sirih.. bekas tembaga utk simpan barang (yg besar tuu.. )


iron lama.. gobek sirih.. keris.. kapak kecik.. cerana (yg mcm bulan sabit dkt tepi meja tu-kepada yg x kenal apa itu cerana.)


pelbagai senjata lama..


haa.. inilah cerana (yg atas buku tu..)
diperbuat dari tembaga
ada ukiran halus yg cantik diatas penutupnya


miniature pun ada


syiling lama & unik


pelbagai jenis keris & senjata
dlm pelbagai saiz


pelbagai alat dari tembaga



gobek sireh pun ada. asli & original ni. alat ganti tidak disertakan!


agak2 alat ni digunakan utk apa..?


sapa tahu apa ini?
dulu popular digunakan oleh mereka yg bekerja diawal pagi..


yg ni set lengkap.
boleh mengeluarkan cahaya yg terang kalau pandai menggunakannya.



yg ni pemberat "kati"


siap ada marking lagi dkt bawah nya.



pandangan sisi.


abg ni menunjukkan cara2 mengguna 'kati' ni dgn betul.
nampak tak kad pengenalan besar dlm kotak tu..?
itu ialah fotostat i/c tan sri p. ramlee.
cuba click pd pic ni kalau x percaya..



aku tak tahu berapa nilai syiling RM1 ini sekarang..






syiling lama


king george v?
syiling negara mana ni..? aku pun x tahu


syiling spt yg dlm gambar.
masing2 leh baca kan..? hehe..


bhg yg satu lagi


pitis kelantan. yg ni lebih lama dari sesetengah jam korang kot..


sesiapa berminat? 1988 ni.. !




cuma aku sedikit terkilan..
tiada org yg pamerkan jam vintage disini.

nanti. aku cuba usahakan agar kawan2 disini buat pameran & perjumpaan geng2 jam vintage.



4 comments:

  1. Macam ada jam ja kat dlm tu. Hehehe...

    ReplyDelete
  2. Jam....mana? mana? Nok gi jauh lah weh, buat rombongan ahli kelab Malaysia Watch and Clock Club hehehe

    ReplyDelete