Tuesday, June 30, 2009

berita dukacita

aku baru mendapat berita yg mendukacitakan..

pada minggu lepas, 'dealer' jam vintage ditempat aku ni, telah dilanggar & dirompak!!
kalau mengikut cerita darinya, si penjenayah itu mmg telah tunggu dilaluan biasanya ke tmpt kerja. angkara dua orang.

daripadanya, aku diberitahu, kerugian / kehilangan semua adalah berjumlah RM160,000!! masya Allah. 
sambung ceritanya lagi .. tunai rm8,000 ++, sebuah jam rolex solid gold harga rm30,000, rolex rm18,000 , rolex rm9,000 , rolex king 2 3 buah, rolex yg aku minat (lawa rolex ni! spt pic kat bawah) rm6,500 , bracelet2 rolex yg lain, jam2 omega, omer (jam ni pun sgt2 lawa-solid gold), dan lain-lain jam.

semua hilang! kesian dier..

vintage rolex cal 1950 , ref 6582



 simple & very nice vintage rolex..

aku yakin, ada hikmah disebalik ujian tu..
semoga Allah menolongnya & memudahkan urusannya didunia & akhirat. 

Monday, June 29, 2009

koleksi kawan aku






koleksi kawan aku; seorang guru yg kini berkhidmat untuk negara di negeri Sabah, negeri dibawah bayu..

aku tak pasti laks dia nak jual atau tak.. 

Saturday, June 27, 2009

arrgghh.. jam aku x leh dibaiki!

arrrgghh.. jam aku ni tak leh nak dibaiki!

aku tak kisah tapi rasa x best jerkk sebab jam yg aku bawa utk dibaiki ni.. dipulangkan semula kpd aku TANPA boleh dibaiki. 
jam ni pulak antara jam kesayangan aku.
dah dihantar ke center di KL, pun sama jawapannya.. tiada spare part!


jam vintage omega cal 265 yg tak seberapa..



dial yang telah di'perbaharui' semula.. 
tapi yg paling aku gemar ialah gold minute-marking nya.. 

..kalau dulu, kalau ikut kata ayah tauke kedai omega tuu, ada org yg leh buat semula spare part dier, tapi sekarang tak der lagi; semua main tukar jer!! 
Oleh sebab ni jam lama ( dekat 50 tahun dah usianya ) maka spare partnya pun susah nak dapat.. lahaiii..

tak per.. akan aku usahakan untuk baiki jam ni..

aku postingkan pic jam aku ni, kalau ada sapa2 leh bantu..

t/kasih

p/s : nanti aku tanya semula tauke kedai tu, bahagian mana yg rosak/patah..

Tuesday, June 23, 2009

rare titoni airmaster day date (SOLD)


clasp Titoni ..


movement: titoni rotomatic 25 jewels, swiss made



a clean & shiny auto movement
ermm.. nice nice..


inside d back casing; LV 2700 ( shiny too eh..? )



back casing: ori shiny one..
Titoni Airmaster with flower in the middle
stated far outside: stainless steel  titoflex incabloc
antimagnetic  waterproof (screw-in type) swiss made



we call it "tali (bracelet) ekor buaya"; nice & ori



cermin diamond-cut shaped; crystal clear




beautiful purple ori dial with titoni wording & symbol
take note that the symbol is gold & filled with red in colour 
( 5 titoni-petals with red inside ~ "ada ong maa.." ) ; very rare one lah, i tell u
automatic with day & date
very very nice one!


kalau ada ..





omega US military eccentric arabic numberic yang aku cari2..
ni pic aku ambek dlm internet..
kalau ada & mahu dijual.. bagitau k
t/kasih

Sunday, June 21, 2009

hadiah sempena hari bapa






 

ni hadiah sempena hari bapa yg aku dapat pada tahun ni..
vintage omega semaster Cal 265

Wednesday, June 17, 2009

omega constellation star gold top (SOLD)






omega ni semua yang asal
cal 351, bumper
gold top


for sale; omega constellation star silver






omega constellation star with date
officially certified chronometer
nice legs & crown
good shiny movement
#13531711, cal 561
rm2200/

omega military cal 601 (SOLD)







rare item
mvmt #22029357
cal 601

titoni cosmo king silver (SOLD)








titoni cosmo king gold (SOLD)





titoni gold with date
nice titoni marking
cosmo king
25 jewels
rotomatic

Saturday, June 13, 2009

my humble collection




ini adalah jam aku yang tak seberapa.. 

Thursday, June 11, 2009